Poreski obveznici da uplate obaveze prema svojoj evidenciji

Министарство финансија и привреде позвало је данас пореске обвезнике да, уколико желе да стекну услов за отпис затезних камата и мировање главног пореског дуга, уплате текуће пореске обавезе за новембар и децембар прошле и јануар ове године према сопственој евиденцији.

“То је начин да се премости гужва која постоји у филијалама Пореске управе, и да сви они који желе да се квалификују за пореску амнестију, то учине у предвиђеном року до 31. јануара”, изјавила је саветник за пореску политику у Министарству финансија и привреде Милица Бисић.

Напомињући да је интересовање значајно и код великих предузећа, а пре свега код предузетника, она је истакла да је проблем што су се у филијалама Пореске управе створиле велике гужве, па постоји опасност да сви они који би желели да се квалификују за пореску амнестију и плате текуће обавезе не могу да добију сравњено стање.

Међутим, ако те обавезе уплате према својој евиденцији до 31. јануара, касније ће моћи да сравне стање са Пореском управом, рекла је Бисић. Она је напоменула да, ако се утврди да су порески обвезници преплатили износе које дугују, новац ће им бити враћен, а уколико су платили мање, доплатиће разлику.

Она је нагласила да рок не може да буде продужен никаквом одлуком осим изменом закона, а то сада није могуће.

Привредници и грађани, који закључно са 31. октобром 2012. имају пореска дуговања, могу стећи услов на отпис затезних камата и мировање главног пореског дуга, али ту шансу имају само до краја јануара.

Услов за пореску олакшицу се стиче измиривањем текућих пореских обавеза које доспевају у новембру, децембру 2012. године и јануару 2013. године, и то најкасније до 31. јануара ове године, предвиђено је Законом о условном отпису камате и мировању пореског дуга.

Како је навела Бисић, пријављивање за стицање услова за отпис камата и мировање главног дуга, по устаљеној пракси и навикама српских пореских обвезника, највеће је последњих дана пред истек рока.

Закон је чврсто дефинисао 31. јануар као рок, и једини разлог из којег би неко могао да га пропусти, а жели да се квалификује за пореску амнестију, јесте да нема времена да добије сва стања из Пореске управе, навела је Бисић. “Претпостављам да обвезник има свој евиденцију о томе колико је дужан и ако по њој уплати, онда се квалификовао за програм, а касније ће се стање сравњивати”, истакла је она.

Према њеним речима, све нејасноће у вези са условним отписом камате и мировањем пореског дуга су разјашњене и код пореских обвезника и у филијалама Пореске управе.

Видео 1             Видео 2

Извор Танјуг