АРГУМЕНТИ У КОРИСТ ОЧУВАЊА РЕГУЛИСАНОГ ТАКСИ СЕРВИСА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

У току рада Радне групе за израду Нацрта закона о изменама и допунама Закона о превозу путника у друмском саобраћају, јавила су се снажна залагања за либерализацију тржишта услуга такси превоза. Због тога смо темељно обрадили ову материју и надлежнима предочили све недостатке дерегулисане такси делатности.

Текст смо упутили на више адреса, од којих су најважније:

  • Председница Владе Ана Брнабић
  • Потпредседница Владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуте проф. др Зорана Михајловић и
  • Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуте

 

Поштвани,

на састанку Радне групе за израду Нацрта закона о изменама и допунама Закона о превозу путника у друмском саобраћају одржаном 28. јуна о.г. члан Радне групе испред кабинета председнице Владе, г-дин Ненад Пауновић, изнео је став да би предстојећим изменама и допунама требала бити извршена дерегулација услуга такси превоза. То је иначе био последњи састанак Радне групе, али и једини коме је присуствовао г-дин Пауновић. Обзиром да је то дијаметрално различита концепција од оне која је унета у текст Нацрта, а коју и ми заступамо, изразили смо оштро неслагање. Након тога је на иницијативу г-дина Пауновића 10. јула, у просторијама Владе, одржан још један састанак на исту тему (присуствовали чланови Радне групе А. Бјелић и Б. Виторовић и г-дин Пауновић са сарадницом), али до приближавања ставова није дошло. Read More

Uber obustavlja uslugu u Francuskoj

Kompanija Uber suspendovala je danas svoju niskobudžetnu uslugu u Francuskoj kako bi razrešila pravni spor, kao i povremeno nasilne sukobe s tradicionalnim taksistima.

france stop uber

Portparol Uber rekao je da suspendovana usluga UberPop koja povezuje putnike s vozačima bez profesionalnih taksi ili šoferskih dozvola. Francuske vlasti su tražile da se ta usluga ukine, što je Uber dosad odbijao čekajuči odluku višeg suda. Direktor Ubera u Francuskoj Tibo Sempo u intervjuu za Mond (Le Monde) rekao je da je promenio mišljenje “u duhu pomirenje” s vlastima. Sempo i još jedan evropski rukovodilaca Ubera, koji ima sedište u San Francisku, pritvoreni su ove nedelje i optuženi, između ostalog, za “obmanjujuće komercijalne aktivnosti” i učešće u nelegalnom poslovanju.

Izvor: BETA